Realpolitik bij Green Deal hoeft hogere ambities niet in de weg staan

In duurzaamheidskringen heerst flinke scepsis over de green deals die het kabinet-Rutte heeft afgesloten. Dat geldt zowel voor  de ambities als de middelen die worden ingezet.  De  urgentie van tal van duurzaamheidsvraagstukken en het sterk toenemende belang van duurzaamheid voor onze internationale concurrentiepositie schreeuwen om meer ambitie. Toch hebben wij de Green Deal, samen met onder andere VNO-NCW, Stichting Natuur en Milieu en de Natuur- en Milieufederaties, wel ondertekend.

In het huidige politieke klimaat in Den Haag is relatief weinig draagvlak voor grote door de overheid geïnitieerde duurzaamheidsplannen. Dat is het directe gevolg van de verkiezingsuitslag van vorig jaar. Ook de noodzaak tot enorme bezuinigingen heeft een onmiskenbare invloed op de duurzaamheidsambities van de overheid. Maar in de nieuwe kabinetsplannen zitten wel degelijk ook positieve elementen.

Terecht wordt de primaire verantwoordelijkheid voor duurzaam produceren en consumeren aan de samenleving toebedeeld. Bedrijven, burgers en consumenten zijn degenen die ook op dit terrein de agenda bepalen en tot actie moeten overgaan. Overduidelijk is dat dit ook in sterk toenemende mate gebeurt. Het aantal particuliere initiatieven neemt snel toe. Het kabinet omarmt met de green deals die ontwikkeling en wil waar nodig en mogelijk obstakels wegnemen om dat proces verder te versnellen.

Voorts zetten de green deals in op het bevorderen van samenwerking op alle niveaus. Op landelijk niveau gebeurt dat door de installatie van een zogenaamde Groene Groei Board, waarin het georganiseerde bedrijfsleven en de milieubeweging samen met de overheid aan de slag gaan om groene groei te realiseren.  De board moet een gezaghebbende positie gaan krijgen. Hij zal de voortgang van de green deals monitoren en nieuwe green deals activeren, bijvoorbeeld op terreinen als energie- en uitstootbeperking, de biobased economy en het hergebruik van grondstoffen en materialen.

Om duurzaamheidsdoelen te realiseren is zowel druk van buiten als invloed van binnenuit noodzakelijk. Beide strategieën hebben hun voor- en nadelen. Wij geloven in samenwerking als dè methode om verder te komen, zowel binnen de private sector als tussen publieke en private partijen.

Bij zo’n positie past de bereidheid om mee te werken aan de implementatie van grote en kleine stappen op dit terrein. Tegelijkertijd blijven wij streven naar het permanent verhogen van de ambities, zowel in de private als in de publieke sector. Wij hopen dat velen eenzelfde keuze maken, want een snelle verduurzaming van onze economie is een nationale topprioriteit.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter