De vervuiler betaalt

Milieu en duurzaamheid zijn in het bedrijfsleven onderwerpen die hoog op de agenda staan. In de politiek was dat de afgelopen jaren minder het geval. Maar ook daar is sprake van een kentering. Zowel in de nieuwe begroting van het kabinet als in de partijprogramma’s van de meeste politieke partijen krijgt het milieu extra aandacht. Bij de meeste politieke partijen is het basisprincipe dat de vervuiler betaalt. Met andere woorden, wie veel energie, grondstoffen of verpakkingen gebruikt gaat meer betalen dan mensen die zuinig zijn en producten hergebruiken.

Dit principe zal steeds meer te merken zijn bij allerlei producten. Denk aan auto’s, elektrische apparaten en verwarmingsapparatuur. Het is nog even afwachten wat het nieuwe kabinet op dit terrein gaat doen. Maar dat het principe ‘de vervuiler betaalt’ ook voor hen het uitgangspunt is, staat wel vast.

Deze column verscheen oktober 2012 in Haber, een maandelijkse krant voor Turkse Nederlanders.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter