De Dopper: het ideale flesje voor kraanwater

Clair van De DopperEen documentaire over de ‘plastic soep’ in de stille oceaan – een drijvende vuilnisbelt  ter grootte van Spanje en Frankrijk samen –  vormde voor Merijn Everaarts in 2010 aanleiding om een duurzaam waterflesje op de markt te brengen. Hiermee was het bedrijf Dopper een feit. In één jaar tijd wist het bedrijf maar liefst 125 duizend flesjes te verkopen.

Clair van den Boogaard, directeur Nederland, legt uit. “In Nederland alleen al worden dagelijks meer dan 500 duizend wegwerpflesjes weggegooid. Door een wegwerpflesje te vervangen door De Dopper, een flesje van een halve liter die klimaatneutraal, duurzaam en vrij van schadelijke stoffen wordt gemaakt, kan veel overbodig afval worden vermeden. Het flesje is makkelijk schoon te maken en kan keer op keer worden gevuld met drinkwater uit de kraan.”

De kunststof flessen van Dopper worden in Nederland geproduceerd. Sinds kort kijkt het bedrijf echter ook naar China. Van den Boogaard: “We willen nu een grotere fles van roestvrij staal laten produceren. In Europa hebben we hiervoor geen goede productiepartner kunnen vinden. De kosten moeten zo laag mogelijk zijn om de fles commercieel interessant te laten zijn. Nu hebben we samenwerking gezocht met een Nederlands bedrijf dat de weg kent in China: China Challenge. Wij zaten alleen wel met de uitdaging dat we onze producten duurzaam willen laten produceren. Maar dat kan.”

“We hebben heel duidelijke duurzame specificaties vastgesteld op basis waarvan onze fles moet worden geproduceerd. En als de Chinezen ergens goed in zijn, dan is het wel in het uitvoeren van specificaties. Wij brengen onze duurzame kennis in, zij maken er een product van. China biedt wat dat betreft volop kansen voor bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. En door krachten te bundelen met bijvoorbeeld productiepartners, sta je sterker en kun je eisen stellen.”

Hoe het de Dopper precies vergaat en wat er mis kan gaan, kun je volgen op grensverleggers.nl. waar ik samen met vijf andere ondernemers blog over de dagelijkse praktijk van internationaal MVO.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter