Aside

MVO wordt SVO

In hoog tempo winnen de begrippen circulaire en deeleconomie aan populariteit. Het denken in kringlopen en delen wordt vooral onder innovatieve ondernemers en onder jongeren steeds vanzelfsprekender. Aldus verandert MVO in SVO: Samen Vernieuwend Ondernemen. Dit is niet alleen een sociaal-culturele trend. Ook economisch biedt deze ontwikkeling veel perspectief. Zo berekende TNO onlangs dat we in Nederland met de circulaire economie ruim € 7 miljard kunnen verdienen en ruim 50.000 banen kunnen creëren. In opdracht van MVO Nederland werkt PWC deze analyse nu verder uit in meer concrete aanbevelingen en kansen voor het bedrijfsleven. In het volle vertrouwen dat we hiermee onze economie een stuk sterker kunnen maken.

Één reactie op “MVO wordt SVO”

 1. Alex van Dam
  25 oktober 2013 bij 14:56 #

  Geachte heer Lageweg, Beste Willem,

  Circulariteit, in boekvorm zal het grote boek van Sinterklaas tot paperback maken.
  Veel informatie over circulaire economie en circulariteit in het algemeen is in 2013 gelanceerd, teveel voor mij om het allemaal te lezen, en misschien is het volgende al eens gepretendeerd, maar ik ben het zelf nog niet tegen gekomen.

  Wat ligt nu aan de basis van “Duurzaamheid”?
  Dat is de circulariteit of de cyclus, en niet andersom zoals vaak gedacht wordt.
  In welk vakgebied, branche, sector, religie of wetenschap men ook kijkt, het denken en handelen volgens een Cyclus of een circulaire methode zal men hier vinden.

  De kreet “Linieaire economie” is dan ook een verwijzing naar een klein stukje van een circulaire ecomie. Lineaire economie bestaat gewoon weg niet. Zie het “Lineaire” als een stukje van de cirkel waar men invloed op kan uitoefenen. Visualiseert men een Cirkel waarop het deel “lineair” in verwerkt zit en maakt men de cirkel kleiner, dan is op een gegeven moment het lineaire deel een complete cirkel. Dit “lineaire” ligt binnen de invloed van ons handelen. (binnen de levensduur van een mens.)

  Deze natuurlijke gang, mis ik in vele publicaties. Het is de sleutel. Toepasbaarheid van een gedachte goed dat alles circulair is, maar dat de invloed door de mens allesbepalend is zal leiden tot een push op alle fronten die ongekend is in de geschiedenis van de mens.

  Met vriendelijke groeten,
  Alex van Dam

Laat een reactie achter